SKŁADNIKI:
1 słodki,intensywnie czerwony arbuz-koniecznie bezpestkowy
1 galaretka malinowa lub truskawkowa lub własnej roboty na czerwonym winie.
bita śmietana
owoce do dekoracji
płatki migdałowe do dekoracji
ew.wiórki czekoladowe,listki mięty itp-do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1-Cała filozofia tego tortu polega na wyodrębnieniu z arbuza środkowej jego części,odcinając jego górę i dół.Następnie ostrym nożem okrawamy dookoła skórkę otrzymując okrągły krążek.Można przeciąc go na 2 cieńsze.
2-Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić do wystudzenia do momentu aż prawie zacznie zsiadać się.
3-Krążek arbuzowy zalewamy na płaskiej deseczce kilkoma partiami gęstniejącej galaretki aż powstanie na nim cienka warstwa izolująca.Również od spodu.Powstałą przy dnie falbankę z zastygniętej galaretki okroić nożem i o
mw |
4-Krążek arbuza układamy na paterze i cała reszta pracy polega od naszej fantazji.Bitą śmietaną obsmarowujemy arbuz z wszystkich stron i dekorujemy owocami i na co tam nam jeszcze ochota przyjdzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz