sobota, 22 czerwca 2013

Dziki bez czarny

Wszystkie części rośliny w stanie surowym są toksyczne z powody zawartości glikozydu sambunigryny, który po ususzeniu lub ugotowaniu ulega rozkładowi. Surowiec zielarski stanowią głównie kwiaty i owoce oraz rzadziej liście i kora. Ścina się całe baldachy kwiatów w połowie ich rozkwitnięcia a owoce w pełni dojrzałe. Kwiaty dzikiego bzu zawierają olejki eteryczne, garbniki, śluzy i związki mineralne wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza, saponiny, kwas kawowy, walerianowy i ferulowy oraz flawonoidy; kwercetynę, estragalinę i rutynę.Owoce zawierają witaminy; A, B1, B2, C i J, antocyjany, olejki eteryczne, garbniki, pektyny, sole mineralne, enzymy i substancje hormonopodobne, kwasy organiczne: octowy, jabłkowy, walerianowy, winowy i benzoesowWspółcześnie, roślina znajduje szerokie zastosowanie leczniczo dietetyczne dzięki posiadanym właściwościom. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne, przeciwbólowe, moczopędne, wykrztuśne, obniżające poziom cholesterolu, przeciwreumatyczne i zmniejszające kruchość naczyń włosowatych. Znajduje szczególne zastosowanie w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych i nieżytów dróg oddechowych, niestrawności, nerwobólach, zaburzeniach trawienia itp. Przetwory z owoców stanowią wartościowy pokarm o właściwościach odżywczych    Zosiek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz