Wszystkie części rośliny w stanie surowym są toksyczne z powody
zawartości glikozydu sambunigryny, który po ususzeniu lub ugotowaniu
ulega rozkładowi. Surowiec zielarski stanowią głównie kwiaty i owoce
oraz rzadziej liście i kora. Ścina się całe baldachy kwiatów w połowie
ich rozkwitnięcia a owoce w pełni dojrzałe. Kwiaty dzikiego bzu
zawierają olejki eteryczne, garbniki, śluzy i związki mineralne wapnia,
potasu, sodu, glinu i żelaza, saponiny, kwas kawowy, walerianowy i
ferulowy oraz flawonoidy; kwercetynę, estragalinę i rutynę.Owoce zawierają witaminy; A, B1, B2, C i J,
antocyjany, olejki eteryczne, garbniki, pektyny, sole mineralne, enzymy i
substancje hormonopodobne, kwasy organiczne: octowy, jabłkowy,
walerianowy, winowy i benzoesowWspółcześnie, roślina znajduje szerokie zastosowanie leczniczo
dietetyczne dzięki posiadanym właściwościom. Wykazuje działanie
przeciwgorączkowe, napotne, przeciwbólowe, moczopędne, wykrztuśne,
obniżające poziom cholesterolu, przeciwreumatyczne i zmniejszające
kruchość naczyń włosowatych. Znajduje szczególne zastosowanie w leczeniu
przeziębień, stanów zapalnych i nieżytów dróg oddechowych,
niestrawności, nerwobólach, zaburzeniach trawienia itp. Przetwory z
owoców stanowią wartościowy pokarm o właściwościach odżywczych Zosiek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz