Bogactwo Pyłku kwiatowego
BOGACTWO PYŁKU kwiatowego
Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim, zbieranym przez robotnice
pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Jest
podstawowym źródłem białka i witamin w rodzinie pszczelej. Wyróżnia się
dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych i złożonych oraz
aminokwasów, w tym arganiny. Arganina odgrywa znacząca rolę w
profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej,
dzięki wytwarzaniu NO- (tlenku azotu), działającego rozszerzająco na
światło naczyń krwionośnych, podobnie jak nitrogliceryna. Wykazuje
również działanie antyagregacyjne (przeciwkrzepliwe). Zawiera również
inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony,
nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany „bombą
witaminową”, znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku
apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Od lat
pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu
krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i
wzmaga odporność organizmu.
Pyłek pochodzący z różnych roślin oraz
okresów zbioru wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki
mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie największej ilości gatunków
roślin.
W handlu pyłek wystepuję w postaci wysuszonych obnóży,
tabletek, granulatu oraz w postaci mieszaniny z miodem. Dzieciom
podajemy pyłek mielony z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.
JAK STOSOWAĆ PYŁEK?
Pyłek kwiatowy w formie obnóży lub granulatu (2-3 łyżeczki) należy
zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody lub mleka i odstawić
na kilka godzin. Osłodzić miodem tuż przed spożyciem. Ze względu na fakt
iż płyny ciepłe są lepiej przyswajane, wskazane jest dolanie przed
spożyciem nieco ciepłej wody (poniżej 40 °C). Pyłek w tej postaci zaleca
się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy,
najlepiej wiosną i jesienią. Niestety pszczół jest coraz mniej.Dziś na działce widziałam słownie dwie sztuki. W związku z tym obawiam się że i owoców będzie mniej. Zosiek
W tam roku po takiej zimie wiele roi pszczelich wygineło.Miodu bęgzie mało.K.K.
OdpowiedzUsuń