czwartek, 2 maja 2013

Bogactwo Pyłku kwiatowego

BOGACTWO PYŁKU kwiatowego

Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim, zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Jest podstawowym źródłem białka i witamin w rodzinie pszczelej. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych i złożonych oraz aminokwasów, w tym arganiny. Arganina odgrywa znacząca rolę w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej, dzięki wytwarzaniu NO- (tlenku azotu), działającego rozszerzająco na światło naczyń krwionośnych, podobnie jak nitrogliceryna. Wykazuje również działanie antyagregacyjne (przeciwkrzepliwe). Zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany „bombą witaminową”, znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu.
Pyłek pochodzący z różnych roślin oraz okresów zbioru wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie największej ilości gatunków roślin.
W handlu pyłek wystepuję w postaci wysuszonych obnóży, tabletek, granulatu oraz w postaci mieszaniny z miodem. Dzieciom podajemy pyłek mielony z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.

JAK STOSOWAĆ PYŁEK?
Pyłek kwiatowy w formie obnóży lub granulatu (2-3 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody lub mleka i odstawić na kilka godzin. Osłodzić miodem tuż przed spożyciem. Ze względu na fakt iż płyny ciepłe są lepiej przyswajane, wskazane jest dolanie przed spożyciem nieco ciepłej wody (poniżej 40 °C). Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy, najlepiej wiosną i jesienią.
BOGACTWO PYŁKU kwiatowego

Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim, zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Jest podstawowym źródłem białka i witamin w rodzinie pszczelej. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych i złożonych oraz aminokwasów, w tym arganiny. Arganina odgrywa znacząca rolę w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej, dzięki wytwarzaniu NO- (tlenku azotu), działającego rozszerzająco na światło naczyń krwionośnych, podobnie jak nitrogliceryna. Wykazuje również działanie antyagregacyjne (przeciwkrzepliwe). Zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany „bombą witaminową”, znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu.
Pyłek pochodzący z różnych roślin oraz okresów zbioru wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie największej ilości gatunków roślin. 
W handlu pyłek wystepuję w postaci wysuszonych obnóży, tabletek, granulatu oraz w postaci mieszaniny z miodem. Dzieciom podajemy pyłek mielony z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.

JAK STOSOWAĆ PYŁEK?
Pyłek kwiatowy w formie obnóży lub granulatu (2-3 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody lub mleka i odstawić na kilka godzin. Osłodzić miodem tuż przed spożyciem. Ze względu na fakt iż płyny ciepłe są lepiej przyswajane, wskazane jest dolanie przed spożyciem nieco ciepłej wody (poniżej 40 °C). Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwóch miesięcy, najlepiej  wiosną i jesienią. Niestety pszczół jest coraz mniej.Dziś na działce widziałam słownie dwie sztuki. W związku z tym obawiam się że i owoców będzie mniej. Zosiek

1 komentarz:

  1. W tam roku po takiej zimie wiele roi pszczelich wygineło.Miodu bęgzie mało.K.K.

    OdpowiedzUsuń